FAQ

FAQ

Hoe verwarmt een airconditioning?

De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door het buitendeel (condensor). De warmte wordt door het gas naar de binnenunit getransporteerd, de warmtewisselaar. Door middel van een ventilator in de binnenunit wordt de warmte in de ruimte gebracht.

Hoe koelt een airconditioning?

De warmte wordt uit de binnenlucht gehaald door het binnendeel, de warmtewisselaar. De warmte wordt door het gas getransporteerd naar de buitenunit (condensor). Hier kan door middel van een ventilator de warmte afgevoerd worden.

Hoe ontvochtigt een airconditioning?

Als de airconditioning koelt wordt het binnendeel (warmtewisselaar) erg koud. Als hier warme en vochtige lucht doorheen gaat zal het vocht in de lucht condenseren op de lamellen van de binnenunit. In de binnenunit zit een waterbak met een afvoer om het water af te voeren.

Hoe zuivert een airconditioner de lucht?

De lucht wordt door de binnenunit constant gecirculeerd. In deze warmtewisselaar zitten filters die de lucht filteren.  Bij de circulatie wordt de gekoelde lucht vochtig en de fijnste deeltjes zullen aan de vochtdruppels blijven plakken. Deze worden afgevoerd in de condensafvoer. 

Kan een airconditioning ook bevochtigen?

Ja, er zijn airconditioners die bevochtigen. Deze halen de vocht uit de buitenlucht en brengen het vocht naar het binnendeel (de warmtewisselaar). Vervolgens wordt het in de ruimte gebracht.

Wat zijn de voordelen van een airconditioning systeem?

Er zijn vele redenen op te noemen waarom u voor een airconditioning systeem kan kiezen, we hebben een aantal voor u weergegeven:

  • Omdat u een aangename constante temperatuur het hele jaar door wilt, dus een maximaal comfort
  • U graag energiezuinig wilt koelen en verwarmen in 1 systeem
  • Hieruit volgt een aanzienlijke besparing op uw energiekosten
  • Een aangenaam constant klimaat bevordert de concentratie en productiviteit tijdens werken of studeren
  • Geniet van een goede nachtrust zodat u uitgerust en fris kunt opstaan
  • Uw klanten verblijven langer in uw winkel of restaurant met een aangename temperatuur
  • Het is duurzaam, energiezuinig en een besparing in uw portemonnee
  • De luchtvochtigheid wordt het hele jaar gereguleerd.
  • En met de lucht reinigingsfilters ademt u een schone gezuiverde lucht in. Dus weg met nare luchtjes, pollen en bacteriën.

Hoe kan ik zien hoe zuinig een airconditioning is?

SCOP is de afkorting voor Seasonal Coefficient Of Performance. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. In de SCOP waarde is, in tegenstelling tot de verouderde COP waarde, ook de negatieve invloed van de buitentemperatuur verwerkt. Een airco koelt bij een lage buitentemperatuur namelijk minder goed dan bij een hogere buitentemperatuur. De SCOP waarde is daardoor een meer realistische waarde waarmee airco’s beter te vergelijken zijn wat hun werkelijke energieverbruik betreft.

SEER is de afkorting voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen. In tegenstelling tot de verouderde EER waarde, wordt in de SEER waarde ook de invloed van de buitentemperatuur verwerkt. Hierdoor zijn airco’s beter met elkaar te vergelijken omdat de efficiency niet bij de meest gunstigste omstandigheden, maar in de realistische situatie wordt gemeten .

Wat is een split airco systeem?

Een split airco systeem bestaat uit één binnendeel en één buitendeel die bij plaatsing gekoppeld worden met koperen gas/elektra leiding. Voor het binnendeel zijn meerdere opties mogelijk, zoals bijvoorbeeld een Cassette, wand- of muurunit. Het buitendeel is meestal rechthoekig met een ventilator en wordt doorgaans geplaatst op een muursteun of op dakbalken.

Wat is een multisplit of een duosplit?

Een Multisplit systeem bestaat uit minimaal 2 binnendelen en een buitendeel. Het verwarmen/koelen van meerdere ruimte kan met behulp van een multi-split airconditioning , een singel split is voor een enkele ruimte.

Wat zijn de nadelen van een split/multi airconditioning?

De nadelen van een airconditioning is het ontvochtigen van de lucht. Hierdoor ontstaat er statische elektriciteit. Ook kan de droge lucht last veroorzaken aan ogen, vooral bij lensdragers. Een oplossing hiervoor is een airco te nemen die de lucht ook bevochtigt. Een ander nadeel is dat er een binnenunit in de woning of bedrijfspand komt, met daarnaast ook een buitendeel, wat over het algemeen niet als mooi beschouwd wordt. 

Wanneer heb ik een multi-split airconditioner nodig?

Een multi-split airconditioner is een vaste airco die verschillende ruimtes apart van elkaar kan koelen of verwarmen. Dat betekend dat u meerdere binnen delen aansluit op 1 buiten unit. Ieder ruimte kan hiermee individueel worden ingesteld. Er kunnen maximaal 5 binnendelen op 1 buiten unit worden aangesloten. Heeft u meer dan 5 verschillende ruimtes dan heeft u een 2e buiten unit nodig.

Dus als u meerder ruimtes apart van elkaar wilt koelen of verwarmen kunt u bij Greeuw Airconditioning een vrijblijvende offerte opvragen. Hiermee kunnen we heel specifiek voor uw situatie de beste airco oplossing aanbieden.

Welke merken kan ik het best kiezen?

Er zijn A merken en B merken. Wij adviseren A-merken zoals Daikin, Mitsubishi en Toshiba. Dit zijn units met bewezen kwaliteit in de afgelopen decennia. Tevens geven de topmerken 5 jaar garantie en blijven onderdelen minimaal 25 jaar beschikbaar.

Wat is een inverter?

Een inverter is een compressor die op gewenste capaciteit kan draaien. Als de airco 10% vraagt, dan gaat de compressor op 10% draaien. Vraagt de airco 65% dan draait de compressor op 65%. De normale compressor kan alleen aan en uitschakelen (0% of 100%). Dit verbruikt meer stroom omdat koelen voor 50% toch 100% aan stroom  voor de compressor kost.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Warmtepompen kunnen energie uit hun omgeving opnemen en zo van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken en vice versa. Voor het verplaatsen van de warmte of koude lucht gebruikt de warmtepomp meestal een vloeistof als transportmiddel.

Welk vermogen moet ik kiezen?

Het te kiezen vermogen is van veel factoren afhankelijk, waaronder:

  1. Inhoud van de ruimte.
  2. Isolatiewaarde.
  3. Aantal ramen.
  4. Ramen op het zuiden.
  5. Type dak (zoals een platdak of puntdak).
  6. Type woning (vrijstaande woning, flat, middenwoning en dergelijke).
  7. Warmtebronnen in de te koelen ruimte.

Bij een goed geïsoleerde ruimte rekenen wij min. 35kW per m³.

Waar kan ik de buiten unit het beste plaatsen?

Het is belangrijk om goed na te denken waar u de buiten unit wilt plaatsen omdat:

  • Het op een platte ondergrond verankerd moet worden, bijvoorbeeld een plat dak of op de grond.
  • Of aan een rechte muur opgehangen kan worden.
  • Daarnaast moet het veilig bereikbaar zijn.
  • Vanaf de plek waar de buiten unit komt een elektra aansluitpunt aanwezig is binnen een straal van 3 meter. Mocht dit niet het geval zijn dan is er extra materiaal nodig met meer werkzaamheden. Dit is niet in een standaard montage opgenomen.

Wat betekent dB(A)?

 De afkorting voor een decibel is dB(A). Het is een maat eenheid om aan te geven hoe hard een geluid is.  Mensen nemen pas geluid waar vanaf 0 daarom staat 0 voor de gehoordrempel van het menselijk oor. Dus hoe meer geluid hoe hoger de decibellen zijn.

In geval van airconditioners wordt het vaak omschreven als “stil” of “zeer stil” of “fluister stil”.

Om u een indruk te geven waar je het mee kan vergelijken:

Decibel Geluid Bijvoorbeeld Decibel Geluid Bijvoorbeeld
0 -10 dB(A) niet hoorbaar een blaadje valt 0 -10 dB(A) niet hoorbaar een blaadje valt
10-20 dB(A) net aan hoorbaar ruis van een paar boomblaadjes 10-20 dB(A) net aan hoorbaar ruis van een paar boomblaadjes
20-30 dB(A) erg stil de stilte in de huiskamer 20-30 dB(A) erg stil de stilte in de huiskamer
30-40 dB(A) fluister stil op 5 meter afstand fluisteren 30-40 dB(A) fluister stil op 5 meter afstand fluisteren
40-50 dB(A) beperkt geluid een koelkast die aanslaat 40-50 dB(A) beperkt geluid een koelkast die aanslaat
50-55 dB(A) licht geluid een auto die langs rijdt 50-55 dB(A) licht geluid een auto die langs rijdt
60-70 dB(A) hoorbaar licht stemgeluid of apparaat geluid 60-70 dB(A) hoorbaar licht stemgeluid of apparaat geluid
70-75 dB(A) irritant een stofzuiger of meerdere personen aan de telefoon 70-75 dB(A) irritant een stofzuiger of meerdere personen aan de telefoon
80-85 dB(A) hinderlijk een wekker of deurbel 80-85 dB(A) hinderlijk een wekker of deurbel
85-90 dB(A) luid een mixer of zagen 85-90 dB(A) luid een mixer of zagen
85-90 dB(A) zeer hinderlijk juichen of een vrachtwagen die dichtbij voorbij komt 85-90 dB(A) zeer hinderlijk juichen of een vrachtwagen die dichtbij voorbij komt
90-95 dB(A) lawaai een drilboor 90-95 dB(A) lawaai een drilboor

Geluidsniveau Airco

Volgens het bouwbesluit is er sinds 01-04-2021 een nieuwe regels over het geluidsniveau. Dit betreft niet het dB(A) van de unit, maar echt het geluidsniveau op de perceelgrens.

Er zijn dag- en nachtnormen. De norm van max 40 dB(A) blijft gehandhaafd als basis. Van 7.00 tot 19.00 uur mag iets meer geluid worden gemaakt, namelijk 45 dB(A) bij maximaal vermogen, mits de airco over een nachtstand beschikt. Die moet ervoor zorgen dat het geluidsniveau op de perceelgrens in de periode van 19.00 tot 7.00 uur niet boven de 40 dB(A) komt.

Er is niet één airconditioning die op maximale stand onder de 40dB zit, dat is ook niet nodig.

Wij kunnen, na het opstellen van een offerte, voor u het geluidsvermogen van uw unit berekenen op basis van de rekentool van de overheid.

Zijn de airco systemen zuinig in energieverbruik?

De A-merken zijn zeer zuinig in verbruik en halen energie waardes van A+++. Tevens verwarmen alle airconditioners van A-merken zuiniger dan de zuinigste CV-systemen.

Heeft een airconditioner onderhoud nodig?

Ja. Airconditioners hebben onderhoud nodig en in de meeste gevallen 1 keer per jaar.

  • Wettelijk volgens de F-gassenverordening moet elke koeltechnische installatie met een inhoud waarvan het CO2-equivalent groter is dan 5 ton jaarlijks onderhoud hebben.  Deze units moeten verplicht ieder jaar een onderhoud hebben. 
  • De 5 jaar fabrieksgarantie geldt bij een gedegen onderhoud door een gecertificeerd bedrijf.
  •  Verwarmt en koelt u het hele jaar, dan adviseren wij in ieder geval één keer jaar onderhoud.
  • Ook om het rendement van de SCOP te kunnen garanderen, is onderhoud nodig. 

Het is ook afhankelijk van de situatie. Bij een kapper is meer onderhoud nodig door de chemische producten die in de lucht hangen, zoals haarlak. Dat zorgt voor extra vervuiling bij de binnenunit, en er zal dan 2 tot 3 keer per jaar onderhoud nodig zijn. Als de buitenunit in een vervuilde omgeving staat, zoals langs een drukke weg of bomen met bloesems, dan dient de buitenunit vaker schoongemaakt te worden.

Waarom heb ik een onderhoudscontract nodig?

De belangrijkste redenen voor een Service & Onderhoudscontract zijn:

  • Ten eerste voldoet u hiermee aan de garantievoorwaarden gesteld door de leveranciers. Namelijk er dient jaarlijks door een erkend bedrijf aantoonbaar onderhoud te zijn gepleegd. Dus alleen zo heeft u de 5 jaar fabrieksgarantie op alle onderdelen!
  • Ten tweede eventuele problemen van milieu technische aard worden voorkomen en u voldoet als eindgebruiker aan de wettelijk gestelde gedragsregels voor het gebruik van een koudemiddel.
  • Door jaarlijks onderhoud is de kans op een lekkage of technische storingen heel klein dus zo voorkomt u onkosten.
  • Op deze manier blijft uw airco zijn duurzame en energiezuinige werking houden en daardoor is het energieverbruik zeer laag en de opbrengst hoog ook voor de lange duur.
  • Daarnaast is voor een goede luchtverdeling het onderhoud ook belangrijk. Want met het reinigen en juist afstellen van de lucht uitblaas lamellen draagt bij tot een optimale verspreiding van de lucht op de lange termijn.
  • Tevens wordt de levensduur van uw airco aanzienlijk langer bij een goed onderhouden systeem.
  • Als laatste is het belangrijk dat de lucht die u in ademt, schoon en fris is en blijft. Door ieder jaar de luchtfilters te reinigen dan wel te vervangen bent u verzekerd van u een gezonde lucht.

Mag ik vergunningsvrij een Airco-unit plaatsen?

Dit is per gemeente verschillend. Bij sommige gemeente bestaan er uitvoeringsrichtlijnen waar een airco aan moet voldoen, indien deze hieraan voldoet dan heeft u geen omgevingsvergunning nodig.

Voor monumenten, cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en voor panden in het beschermd stadsgezicht (is de airconditioning vanaf de weg te zien) of ander waardevol gebied. Hiervoor heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. 

U bent zelf verantwoordelijk voor de afstemming met uw gemeente en voor het laten uitvoeren van de uitvoeringsrichtlijnen van uw gemeente.