Frequently Asked Questions

Hier vindt u de meest gestelde vragen en handleidingen voor onze modellen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Algemene vragen

De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door het buitendeel (condensor). De warmte wordt door het gas naar de binnenunit getransporteerd, de warmtewisselaar. Door middel van een ventilator in de binnenunit wordt de warmte in de ruimte gebracht.

De warmte wordt uit de binnenlucht gehaald door het binnendeel, de warmtewisselaar. De warmte wordt door het gas getransporteerd naar de buitenunit (condensor). Hier kan door middel van een ventilator de warmte afgevoerd worden.

Als de airconditioning koelt wordt het binnendeel (warmtewisselaar) erg koud. Als hier warme en vochtige lucht doorheen gaat zal het vocht in de lucht condenseren op de lamellen van de binnenunit. In de binnenunit zit een waterbak met een afvoer om het water af te voeren.

De lucht wordt door de binnenunit constant gecirculeerd. In deze warmtewisselaar zitten filters die de lucht filteren. Bij de circulatie wordt de gekoelde lucht vochtig en de fijnste deeltjes zullen aan de vochtdruppels blijven plakken. Deze worden afgevoerd in de condensafvoer.

Er zijn vele redenen op te noemen waarom u voor een airconditioning systeem kan kiezen, we hebben een aantal voor u weergegeven:

· Omdat u een aangename constante temperatuur het hele jaar door wilt, dus een maximaal comfort

· U graag energiezuinig wilt koelen en verwarmen in 1 systeem

· Hieruit volgt een aanzienlijke besparing op uw energiekosten

· Een aangenaam constant klimaat bevordert de concentratie en productiviteit tijdens werken of studeren

· Geniet van een goede nachtrust zodat u uitgerust en fris kunt opstaan

· Uw klanten verblijven langer in uw winkel of restaurant met een aangename temperatuur

· Het is duurzaam, energiezuinig en een besparing in uw portemonnee

· De luchtvochtigheid wordt het hele jaar gereguleerd.

· En met de lucht reinigingsfilters ademt u een schone gezuiverde lucht in. Dus weg met nare luchtjes, pollen en bacteriën.

SCOP is de afkorting voor Seasonal Coefficient Of Performance. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. In de SCOP waarde is, in tegenstelling tot de verouderde COP waarde, ook de negatieve invloed van de buitentemperatuur verwerkt. Een airco koelt bij een lage buitentemperatuur namelijk minder goed dan bij een hogere buitentemperatuur. De SCOP waarde is daardoor een meer realistische waarde waarmee airco’s beter te vergelijken zijn wat hun werkelijke energieverbruik betreft.

SEER is de afkorting voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen. In tegenstelling tot de verouderde EER waarde, wordt in de SEER waarde ook de invloed van de buitentemperatuur verwerkt. Hierdoor zijn airco’s beter met elkaar te vergelijken omdat de efficiency niet bij de meest gunstigste omstandigheden, maar in de realistische situatie wordt gemeten .

Een split airco systeem bestaat uit één binnendeel en één buitendeel die bij plaatsing gekoppeld worden met koperen gas/elektra leiding. Voor het binnendeel zijn meerdere opties mogelijk, zoals bijvoorbeeld een Cassette, wand- of muurunit. Het buitendeel is meestal rechthoekig met een ventilator en wordt doorgaans geplaatst op een muursteun of op dakbalken.

Een Multisplit systeem bestaat uit minimaal 2 binnendelen en een buitendeel. Het verwarmen/koelen van meerdere ruimte kan met behulp van een multi-split airconditioning , een singel split is voor een enkele ruimte.

Een multi-split airconditioner is een vaste airco die verschillende ruimtes apart van elkaar kan koelen of verwarmen. Dat betekend dat u meerdere binnen delen aansluit op 1 buiten unit. Ieder ruimte kan hiermee individueel worden ingesteld. Er kunnen maximaal 5 binnendelen op 1 buiten unit worden aangesloten. Heeft u meer dan 5 verschillende ruimtes dan heeft u een 2e buiten unit nodig.

Dus als u meerder ruimtes apart van elkaar wilt koelen of verwarmen kunt u bij Greeuw Airconditioning een vrijblijvende offerte opvragen. Hiermee kunnen we heel specifiek voor uw situatie de beste airco oplossing aanbieden.

Er zijn A merken en B merken. Wij adviseren A-merken zoals Daikin, Mitsubishi en Toshiba. Dit zijn units met bewezen kwaliteit in de afgelopen decennia. Tevens geven de topmerken 5 jaar garantie en blijven onderdelen minimaal 25 jaar beschikbaar.

Een inverter is een compressor die op gewenste capaciteit kan draaien. Als de airco 10% vraagt, dan gaat de compressor op 10% draaien. Vraagt de airco 65% dan draait de compressor op 65%. De normale compressor kan alleen aan en uitschakelen (0% of 100%). Dit verbruikt meer stroom omdat koelen voor 50% toch 100% aan stroom voor de compressor kost.

Het is belangrijk om goed na te denken waar u de buiten unit wilt plaatsen omdat:

· Het op een platte ondergrond verankerd moet worden, bijvoorbeeld een plat dak of op de grond.

· Of aan een rechte muur opgehangen kan worden.

· Daarnaast moet het veilig bereikbaar zijn.

· Vanaf de plek waar de buiten unit komt een elektra aansluitpunt aanwezig is binnen een straal van 3 meter. Mocht dit niet het geval zijn dan is er extra materiaal nodig met meer werkzaamheden. Dit is niet in een standaard montage opgenomen.

Dit is per gemeente verschillend. Bij sommige gemeente bestaan er uitvoeringsrichtlijnen waar een airco aan moet voldoen, indien deze hieraan voldoet dan heeft u geen omgevingsvergunning nodig.

Voor monumenten, cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en voor panden in het beschermd stadsgezicht (is de airconditioning vanaf de weg te zien) of ander waardevol gebied. Hiervoor heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig.

U bent zelf verantwoordelijk voor de afstemming met uw gemeente en voor het laten uitvoeren van de uitvoeringsrichtlijnen van uw gemeente.

Storingen

Mogelijk heeft de airco geen spanning, controleer dit door de werkschakelaar te controleren, de stekker te controleren of eventueel de groep in de meterkast te controleren.

Vervang de batterijen voor een set waarvan u weet dat deze nieuw zijn. Het scherm op de afstandsbediening is een LCD scherm en het kan zijn dat de batterijen nog net genoeg stroom hebben om het scherm aan te laten gaan maar niet om het signaal naar de binnen-unit te sturen.

Let ook op dat het een infrarood bediening is, dus dat de afstandsbediening wel gericht moet worden op de binnen-unit bij het wijzigen van instellingen.

- Controleer of de filters schoon zijn, wanneer deze vol met stof zitten beïnvloed dit de werking van de unit.

- Controleer de instellingen van de afstandsbediening, staat de MODE misschien op AUTOMATISCHE of op een andere functie? Ook zal bij het activeren van een eventuele ECO of SILENT stand de werking minder zijn.

Wanneer de airco op koelen staat maakt deze condenswater aan, dit hoort afgevoerd te worden via de lekbak en condens-slang. In sommige gevallen is er een condenswaterpomp geplaatst. Het is daarom gebruikelijk dat u afhankelijk van het gebruik water ziet buiten, het water wordt namelijk met het leidingtraject mee naar buiten gebracht. Het kan zijn dat deze route verstopt zit of misschien los is geraakt.

Wanneer de airco op verwarmen staat zal dit precies andersom zijn, en zal het buitendeel water aanmaken. Dit zal in 99% van de gevallen gewoon op de grond of op uw dak druppelen en net als regenwater worden afgevoerd.

Dit is volkomen normaal, wanneer de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt en de airco als verwarmen wordt gebruikt gaat hij soms in DEFROST mode. Op dit moment zal de binnen-unit zijn klep bijna sluiten en stoppen met het blazen van warme lucht. Op dit moment gaat de warme lucht naar de buiten-unit toe om te ontdooien. Aangezien het buitendeel condenseert beschermt hij zich op deze manier tegen kapot vriezen. Hoe vaak en wanneer dit gebeurt is afhankelijk van meerdere factoren zoals de temperatuur en luchtvochtigheid.

Omdat de airco van binnen erg koud/warm wordt en de omkasting van plastic is gemaakt kan het voorkomen dat het materiaal iets uitzet of krimpt. Deze geluiden zullen dus na enkele minuten moeten verdwijnen. Is dit niet het geval of wordt het erger kunt u contact opnemen met onze storingsdienst.

Bij het in gebruik nemen van uw installatie is de airco verbonden met het netwerk, wanneer u deze wijzigt of vervangt dient deze opnieuw gekoppeld te worden. U kunt hier de handleiding vinden van uw airco om de verbinding te herstellen.

Indien u de airco bedient vanaf een app op uw smartphone of tablet kan deze communiceren met de installatie. In het geval van een storing zal er dan een foutcode worden weergeven. Indien dit het geval is kunt het beste contact opnemen met onze storingsdienst en deze code aan ons doorgeven.

Het knipperen van de lampjes kunnen meerdere functies hebben, indien uw airco in DEFROST mode staat knipperen deze om dit aan te geven. Echter wanneer bij sommige merken de groene en oranje lampjes samen knipperen is dit een foutcode. Door de frequentie hiervan te bekijken is de foutcode te achterhalen. Indien u deze zelf kunt achterhalen kunt u deze aan ons doorgeven, mocht dit niet lukken ontvangen wij graag per email een video van het knipperen zodat wij dit kunnen uitlezen.

Jazeker, bij veel merken kunt u met de afstandsbediening een foutcode uitlezen en eventueel wissen.

U kunt hier de handleiding vinden van uw airco met daarin de uitleg hoe dit moet.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud voorkomt dat de airco slecht gaat werken en onnodig teveel energie verbruikt.

- In de airco zitten filters, wanneer deze goed hun werk kunnen doen houden deze stof en vuil tegen. Wanneer deze vervuilt zijn zullen deze vuil en stofdeeltjes verspreid worden door de ruimte wat de luchtkwaliteit negatief beïnvloed. Ook moet de airco harder werken om zijn werk te doen wat er toe zal leiden dat het energieverbruik omhoog gaat. Bij een vuile airco is de kans op onaangename luchtjes ook groter aangezien het vuil en stof tot in de airco doordringt en in het ergste geval schimmelvorming kan veroorzaken.

De belangrijkste redenen voor het afsluiten van een Service & Onderhoudscontract zijn:

· Ten eerste voldoet u hiermee aan de garantievoorwaarden gesteld door de leveranciers. Namelijk er dient jaarlijks door een erkend bedrijf aantoonbaar onderhoud te zijn gepleegd. Dus alleen zo heeft u de 5 jaar fabrieksgarantie op alle onderdelen!

· Ten tweede eventuele problemen van milieu technische aard worden voorkomen en u voldoet als eindgebruiker aan de wettelijk gestelde gedragsregels voor het gebruik van een koudemiddel.

· Door jaarlijks onderhoud is de kans op een lekkage of technische storingen heel klein dus zo voorkomt u onkosten.

· Op deze manier blijft uw airco zijn duurzame en energiezuinige werking houden en daardoor is het energieverbruik zeer laag en de opbrengst hoog ook voor de lange duur.

· Daarnaast is voor een goede luchtverdeling het onderhoud ook belangrijk. Want met het reinigen en juist afstellen van de lucht uitblaas lamellen draagt bij tot een optimale verspreiding van de lucht op de lange termijn.

· Tevens wordt de levensduur van uw airco aanzienlijk langer bij een goed onderhouden systeem.

· Als laatste is het belangrijk dat de lucht die u in ademt, schoon en fris is en blijft. Door ieder jaar de luchtfilters te reinigen dan wel te vervangen bent u verzekerd van u een gezonde lucht.

- Zelf dient u de stoffilters met enige regelmaat te reinigen. Deze kunt u bereiken door de voorkap van de airco omhoog te doen, en vervolgens kunt u de stoffilters eruit halen.

Deze zijn met een stofzuiger af te nemen, of eventueel met koud water af te spoelen. Let wanneer u dit doet wel op de eventuele extra filters die hier bevestigt zitten en verwijder deze eerst. Wacht vervolgens met terugplaatsen van de filters tot deze geheel droog zijn.

- De buiten-unit is ‘onderhoudsvrij’ het betreft een gesloten systeem, er hoeven dus geen vloeistoffen of gassen bijgevuld of ververst te worden. Het is belangrijk dat de unit zijn lucht goed kan afvoeren. Zorg er dus voor dat de unit bladervrij is en er geen andere belemmeringen zijn, een doekje erover halen om eventuele groene aanslag te verwijderen is ook geen probleem. Ook is het van belang dat de leidingen goed geïsoleerd zijn.

Wij voeren het onderhoud uit in Q1 en Q4 van het jaar, wij komen bij het afsluiten van een onderhoudscontract 1x per jaar langs. Wenst u vaker onderhoud te krijgen aan uw installatie is dit in overleg mogelijk. U kunt dan contact opnemen met onze serviceafdeling.

Handleidingen downloads

Maak geheel vrijblijvend een afspraak voor passend advies, wij nemen contact met u op.

duim omhoog
Greeuw medewerker die een afstandsbediening naar een airconditioning unit wijst